Ru
18:54 / 22 Noyabr 2025

Əhaliyə XƏBƏRDARLIQ: Ölə bilərsiniz!

Əhaliyə XƏBƏRDARLIQ: Ölə bilərsiniz!
Eye

Almaniyadan İstanbula istirahətə gələn Böcək ailəsinin Ortaköydə yediyi yeməklərdən sonra 3 nəfərin həyatını itirməsi hər kəsin beynində eyni sualı yaradıb: Küçədən nə yemək olmaz?

Professor Kaan Yılancıoğlu küçədən alınması ən riskli 10 qidanı və səbəblərini açıqlayıb.

Bakupost.az Musavat.com-a istinadla həmin qidaları təqdim edir:

1.Açıq şəkildə satılan midyə;

Qum, bakteriya, ağır metallar… Qida zəhərlənmələrinin böyük hissəsi buradan qaynaqlanır.

2.Küçədə bişirilən kokoreç;

Temperatur nəzarəti yoxdursa, salmonella və kampilobakteriya üçün ideal şəraitdir.

3.Doğranmış meyvə;

İstifadə edilən bıçaq və suyun təmizliyi bilinmir.

4.Açıq havada qalan souslar (mayonez, ketçup);

İsinmiş souslar toksin istehsal edən bakteriyalar üçün əlverişlidir.

5.Uzun müddət açıq havada saxlanılan balıq-sendviç;

Balıq + isti hava = histamin zəhərlənməsi riski.

6.Küçədə qızardılan kartof və ya börək;

Yağın neçə dəfə istifadə edildiyi bilinmir.

7."Buxarı çıxmayan", yəni yetərincə bişməmiş dönər;

Ət kifayət qədər qızdırılmayıbsa, E.coli təhlükəsi var.

8.Yuyulmamış göyərti ilə hazırlanan tost, sendviç və salatlar;

Su mənbəyi şübhəlidirsə, parazit riski yüksəkdir.

9.Açıq şəkildə satılan südlü şirniyyatlar;

Süd + isti hava = qida zəhərlənməsinin "şahı".

10.Mənşəyi bilinməyən şərbətli şirniyyatlar;

Şərbət saatlarla açıq havada qalır - bu isə bakteriyalar üçün ideal çoxalma mühitidir.

Şərhlər
Captcha
Facebook
Bizi facebook-da izləyin
Tiktok
Bizi tiktok-da izləyin
Youtube
Bizi youtube-da izləyin
Son xəbərlər
Çox oxunanlar