Sarı və ağ yumurtalar qida dəyəri baxımından çox oxşardır.
Hər iki növ yumurta eyni miqdarda protein, yağ və vitamin tərkibinə malikdir. Yumurtanın rəngi nə qida dəyəri, nə də sağlamlığa faydası baxımından fərq yaratmır.
Yumurtanın rəngi:
Yumurtanın rəngi toyuq cinsindən asılıdır. Ağ tüklü toyuqlar ümumiyyətlə ağ yumurta verir, qəhvəyi toyuqlar isə sarı yumurta verir.
Qabıq qalınlığı və sərtliyi:
Sarı yumurtaların qabığı çox vaxt ağ yumurtaların qabığından bir qədər qalın və sərt ola bilər, lakin bu, keyfiyyət və qida dəyəri baxımından fərq yaratmır.
Dadı və qida dəyəri:
Dadı çox vaxt toyuğun yemindən asılıdır. Eyni şəkildə, yumurtanın qida dəyəri də toyuğun yediyi yemdən və yaşayış şəraitindən asılı olaraq dəyişə bilər.
QİYMƏT
Sarı yumurta ümumiyyətlə ağ yumurtadan daha bahalıdır. Bu, bir çox insanın sarı yumurtaların daha sağlam və ya daha keyfiyyətli olduğuna inanmasına səbəb olur.
YUMURTANIN FAYDALARI
1. Yüksək protein
Yumurta yüksək keyfiyyətli protein mənbəyidir. Tərkibində bədən tərəfindən asanlıqla həzm olunan və əmilən bütün vacib amin turşuları var. Bu əzələ böyüməsini və bərpasını dəstəkləyir.
2. Göz sağlamlığını dəstəkləyir
Yumurtanın tərkibində lutein və zeaksantin kimi antioksidanlar var. Bu maddələr gözün makula bölgəsini qoruyur, katarakt və yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini azaldır.
3. Beyin funksiyalarını gücləndirir
Yumurtada kolin adlı bir qida maddəsi var. Kolin hüceyrə membranlarının quruluşuna kömək edir, yaddaş və beyin inkişafı üçün vacibdir. Buna görə də, yumurtalar beyin funksiyalarını dəstəkləyir və zehni kəskinliyi artıra bilər.
4. Ürək sağlamlığı
Yumurtada olan omeqa-3 yağ turşuları qan təzyiqi və trigliserid səviyyələrini aşağı salmağa kömək edə bilər.
Bununla belə, əvvəllər yumurtanın tərkibindəki xolesterol mübahisələrə səbəb olsa da, araşdırmalar yumurtanın əksər insanlar üçün ürək xəstəliyi riskini artırmadığını göstərir.
5. Çəkiyə nəzarət
Yumurta aşağı kalorilidir, toxluq yaradır. Yumurta sizi uzun müddət tox saxlamağa kömək edir, bu da lazımsız qəlyanaltıların və artıq kalori qəbulunun qarşısını alır.
6. İmmunitet sistemini gücləndirir
Yumurtada immun funksiyaları dəstəkləyən A, D və E vitaminləri və selenium var. Bu, orqanizmin xəstəliklərlə mübarizə qabiliyyətini artırır.
7. Sümük sağlamlığını dəstəkləyir
Yumurta kalsium və D vitamini tərkiblidir. Bu iki komponent sümük sağlamlığında mühüm rol oynayır. D vitamini kalsiumun udulmasını artırır və sümük sıxlığını dəstəkləyir.
8. Saç və dəri sağlamlığı üçün faydalıdır
Yumurta biotin və digər B vitaminləri ilə zəngindir. Bu vitaminlər dəri, saç və dırnaq sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Saçların möhkəmlənməsinə və sağlam uzanmasına kömək edir.
9. Yüksək qida tərkibi
Bir yumurta 70-80 kalori arasında enerji təmin edir və bu enerji çoxlu vitamin və minerallarla gəlir. Yumurta B12 vitamini, riboflavin (B2), fol turşusu və fosforla zəngindir.
10. Ananın sağlamlığını və inkişafını dəstəkləyir
Hamiləlik dövründə yumurtalarda olan xolin və fol turşusu dölün inkişafı üçün vacibdir. Bu qidalar beyin və sinir sisteminin inkişafını dəstəkləyir və anadangəlmə qüsurların qarşısını alır.
Aygün
BakuPost