Az protein və yüksək karbohidratlı qidalanma qan şəkərinin səviyyəsindən asılı olmayaraq yuxu keyfiyyətini pozur.
Bakupost.az Yeniavaz.com-a istinadla xəbər verir ki, Corc Meyson Universiteti və Men ştatının Sağlamlıq Tədqiqat İnstitutunun alimləri belə nəticəyə gəliblər.
Araşdırmanın nəticələri “Frontiers in Nutrition” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 66 148 yetkin kişi və qadın iştirak edib. Tədqiqatçılar 2007-ci ildən 2020-ci ilə qədər subyektlərin yuxu keyfiyyətini izləyib, məlumatları pəhriz nümunələri və qan şəkəri səviyyələri ilə müqayisə ediblər.
Nəticələr göstərdi ki, şəkərli diabet və prediabet xəstələri yuxusuzluq və parçalanmış (fasilə) yuxudan daha çox əziyyət çəkirlər.
Yuxu üçün ən əlverişsiz zülal dərəcəsi az və yüksək yağ tərkibli pəhriz olduğu müəyyən edilmişdir: bu cür pəhriz ardıcıl olaraq zəif yuxu keyfiyyəti ilə əlaqələndirilib. Eyni zamanda, aşağı karbohidratlı, nisbətən yüksək yağlı pəhriz həm karbohidrat metabolizması pozulmuş insanlarda, həm də diabeti olmayan iştirakçılarda qısaldılmış yuxu riskini azaldır.
Elm adamları üçün gözlənilməz bir nəticə, daha sərt pəhriz və qlükoza nəzarətinin də pis yuxu ilə əlaqəli olması idi.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, yuxu ancaq gündəlik rejim və yuxu gigiyenasından asılı deyil. Qidalanma vərdişləri və qlükoza nəzarəti sağlam yuxuda qiymətləndirilməmiş rol oynaya bilər və universal pəhriz tövsiyələri həmişə gecə bərpası üçün eyni dərəcədə faydalı olmur.