Ru
08:00 / 01 Aprel 2024

Unutqanlıq yaşayanlar üçün hansı qidalar faydalıdır?

5016
Bəzi qidalar unutqanlıq yaşayan insanlar üçün zehni funksiyaları dəstəkləyir və yaddaşı gücləndirir.

Ancaq unutqanlıq ciddi problemdirsə, həkimə müraciət etmək vacibdir.


Bakupost.az unutqanlıqdan əziyyət çəkənlər üçün bəzi qidaları təqdim edir:



Balıq: Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıq beyin sağlamlığı üçün əhəmiyyətli bir qidadır. Somon, sardina və skumbriya kimi yağlı balıqlar xüsusilə tövsiyə olunur.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər: İspanaq, kələm və pazı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər fol turşusu, C vitamini və beta-karoten kimi antioksidanlarla zəngindir. Bu qidalar beyin funksiyalarını dəstəkləyir.



Fındıq: Qoz, badam və fındıq beyin sağlamlığı üçün faydalı olan omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlarla zəngindir.

Yumurta: Yumurtada kolin adlı bir qida maddəsi var. Kolin beyin funksiyasını dəstəkləməyə, öyrənmə və yaddaş performansını yaxşılaşdırmağa kömək edir.


Giləmeyvə: Tünd giləmeyvə, xüsusilə antosiyaninlər (məsələn, böyürtkən, qaragilə, moruq) yaddaşı gücləndirə və beyin sağlamlığını dəstəkləyə bilər.



Zeytun yağı: Zeytun yağı antioksidantlarla zəngin bir yağdır və Aralıq dənizi pəhrizinin vacib hissəsi kimi tanınır. Zeytun yağı beyin funksiyasını dəstəkləyə və yaddaş performansını yaxşılaşdıra bilər.


Bütün taxıllar: Bütün taxıllar beyin funksiyasını dəstəkləyən B vitaminləri (xüsusilə B6, B12 və fol turşusu) ilə zəngindir. Buğda, yulaf və qəhvəyi düyü kimi bütün taxıllar yeyilə bilər.



Kətan toxumu: Kətan toxumu omeqa-3 yağ turşuları və liflə zəngindir. Beyin sağlamlığını dəstəkləyə və yaddaşı gücləndirə bilər.

Şərhlər
Bizi telegram-da izləyin
Bizi facebook-da izləyin
Bizi tiktok-da izləyin
Bizi youtube-da izləyin







Son xəbərlər
Çox oxunanlar
Son xəbərlər